fredag 18 maj 2012

ISHOCKEY-VM OCH EN LEDARES DILEMMA

Igår fick ishockey-VM tyvärr ett tråkigt slut för Sveriges del. Tidningarna fylls idag av kloka analyser från personer som har stått vid sidan av och först hyllat detta svenska lag och dess fantastiska spelare för att idag rubricera den samlade insatsen som ett "Fiasko!"



Själv blev jag lika besviken som de flesta idrottsintresserade över förlusten mot tjeckerna igår, men jag blev också inspirerad till att diskutera frågor om lagkomposition som kan vara av allmänt intresse.  Ishockey-VM är en intressant företeelse och i min åsikt en av de mest utmanande uppgifter en ledare kan ställas inför. Förbundskaptenen i ishockey ställs nämligen inför fyra dilemman som ingen ledare i näringslivet avundas honom:
  1. Att kunna planera för verksamheten. Förbundskaptenen för landslaget i de flesta övriga idrotter vet inte bara vilken som är årets viktigaste uppgift (VM, EM, OS) och kan planera inför detta, utan också vilka spelare han har tillgång till och som han kan överföra sin målbild till. I ishockey samlar Förbundskaptenen sitt lands-lag vid några tillfällen under året för turneringar mot andra landslag som har samma förutsättningar som Sverige, dvs de - i princip -bästa spelarna finns inte att tillgå eftersom de tillbringar sin vardag i ligahockey i Nordamerika.  
  2. Att ha medarbetare som är vana att lyckas. När det sen närmar sig VM är de europeiska ligorna avslutade medan slutspelet för de 16 bästa lagen i NHL pågår. Förbundskaptenerna får då först tillgång till spelare i de sämsta lagen. Måhända är de stjärnor i dessa lag, men de har ändå ägnat en 82 matcher lång säsong åt att förlora mer än att vinna.
  3. Att ha medarbetare som har bästa mentala och fysiska dagsform för att kunna prestera. Allteftersom slutspelet fortsätter i Nordamerika, blir spelare tillgängliga från de lag som blir utslagna. Både allmänheten och lagledningen är naturligtvis angelägna om att en spelare som t.ex. Niklas Bäckström ska ha lust att, efter en tuff förlust i en sjunde och avgörande match, skaka av sig besvikelsen, sätta sig på ett plan över Atlanten och representera sitt land kvällen efter att han har nått Arlanda. 
  4. Att medarbetarna vet vilken som är deras uppgift och tar ansvar för denna. I lagidrotter pratas det ofta om spelsystem och att tränaren formar laget efter den idé han har om hur laget ska spela. Detta kräver att han får tid att jobba med laget och överföra den idén till dem. I ishockey-VM förändras manskapet av ovan nämnda anledningar allteftersom turneringen lider, vilket medför att ledarens möjlighet att överföra sin spelidé försvåras.

Vilka kompetenser är istället viktiga för någon som vill coacha Tre Kronor i VM eller OS?

  • Att rekrytera medarbetare som kan anpassa sig till situationen och snabba förändringar. I hockeyn behöver man ofta kasta om i laguppställningen på grund av bland annat inkommande NHL-proffs, skador och utvisningar. Spelarna måste därför kunna anpassa sig efter den situationen. De får lära sig att spela med andra spelare som de i värsta fall bara sagt hej till och i bästa fall har en historia gemensam inom juniorlandslag.
  • Att visa att du litar på att medarbetarna anpassar sig till varandra. I ett lag där spelarna, som sagt, inte får tid att "spela ihop sig", gäller det att överlåta till dem att anpassa sig till varandra. Professionella hockeyspelare är inga marionetter som tränaren kan styra utifrån sin spelidé. Skickliga spelare ska kunna spela med alla. Som ledare gäller det att kunna se vilka spelare som naturligt anpassar sig snabbast till varandra och kompletterar varandra. Själva uppgifterna måste du överlåta åt dem att lösa tillsammans.Per Mårts själv uttryckte det så här: "Det talas mycket om ledarskapet, men man får inte glömma bort spelarskapet."
  • Att ge medarbetarna förutsättningar för att kunna prestera efter sin kompetens. Även professionella ishockeyspelare kan ha dåliga dagar. Då behöver de mer stöd från sin ledare. De behöver t.ex. hjälp att uppmärksamma detaljer i motståndarens spel. De behöver peppas om de inte är på topp och de behöver kylas ner om de är för heta. 
  • Att i ord och handling visa att du vill lyckas. Om ledaren visar att han vill vinna är det större sannolikheten att spelarna också vill det. Det gäller att i varje aktion överföra ditt engagemang till dina spelare. Du kan till och med kräva att spelarna ska vilja vinna om de vill vara med i laget. Engagemanget och vinnarinstinkten ska prägla varje beslut du fattar och den ska prägla din relation till spelarna så att de också i varje aktion är engagerade och inriktade på att vinna.
  • Matchcoaching. Att snabbt kunna dra analyser av motståndarnas spel, att hitta motdrag, att klart och tydligt lyckas kommunicera ut det till dina spelare, att fatta beslut om vilka spelare som ska få mer speltid och vilka som behöver bänkas i just denna match. I pressen lägger man stor vikt i att kritisera tränarna inom lagidrott om de inte lyckas svänga sin trollstav under match och fatta beslut som ändrar matchbilden. Men till syvende och sidst är det ändå spelarna som ska prestera, men jag gissar att det är känsligare att hänga ut enskilda spelare som inte varit tillräckligt bra i enskilda matcher. I själva verket har coaching i ishockey stora likheter med agila metoder, som används framför allt vid mjukvaruutveckling. Man bryter ner större uppgifter i kortare iterationer och fördelar arbetet mellan medlemmarna i teamet allteftersom nya problem dyker upp.
Jag tror säkert att du som arbetar som chef  kan se parallellerna mellan dina egna utmaningar i ledarskapet och Pelle Mårts situation. Tänk dig då att du i besvikelsen av att din avdelning presterat sämre än förväntat är tvungen att ställa upp på en intervju, där du ställs till svars för att allt som gick fel. Tänk dig att du måste förklara dig inför hela det idrottsälskande svenska folket. Avundas du honom?

Nu ser vi alla fram mot Fotbolls-EM och hoppas att Erik Hamrén och hans manskap kan prestera på toppen av sin förmåga. Kanske kommer det ett blogginlägg då som handlar om varför de gjorde det. Till dess lämnar jag er med följande framåtblickande Elvis Costello-citat:

Blood and Chocolate
I hope you're satisfied what you have done
You think it's over now
But we've only just begun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar