fredag 30 december 2011

Första inlägget!

När jag var ung, tänkte jag bli författare. Jag lockades av att jonglera med orden och att folk runt om i världen skulle läsa mina meningsbyggnader och putslustigheter. Jag såg framför mig att jag omsusades med berömmelse och beundran. Jag hade med mig ett anteckningsblock vart jag än gick så att jag kunde pränta ner mina geniala infall och formuleringar. Jag uppfattade författarvärvet som den ultimata friheten - hur ska man annars beskriva ett liv som styrs av dina egna infall?

Jag brukar skylla på att livet kom emellan. Att jag blev uppmanad av utomstående att skaffa mig en "vanlig" karriär först och att det sen skulle finnas tid och utrymme för att skriva. Det var länge mycket bekvämt att frånhända mig ansvaret för att min dröm inte uppfylldes.

Vad som egentligen ligger närmare sanningen är att jag romantiserade författaryrket. Det var lätt att föreställa mig slutpunkten (berömmelsen och beundran), men det var inte lika roligt och lätt att ta sig an de steg som var nödvändiga för att nå målet, nämligen att sätta sig vid ett tomt pappersark vid skrivmaskinen (ja, det var på den gamla goda tiden) även när den gudagivna inspirationen inte infunnit sig.

Det andra problemet var att jag egentligen inte hade några erfarenheter att skriva om. Jag hade levt i en tämligen skyddad tillvaro i villa med två gifta föräldrar som båda jobbade hårt och en storebror som det var smidigt att följa i fotspåren på. Den mest äventyrsaktiga resa jag varit på var när jag tog långfärdsbuss ner till Grekland för att hälsa på och bli utfordrad och omhändertagen av min släkt. Det mest upproriska jag gjort var att jag valde att inte gå på Tekniska Högskolan som min bror gjort.

Det har dock alltid gnagt i mig. Personer som jag kände då, men som jag endast umgås sporadiskt med numera, ställer frågor om vad som hände. "Jag vet inte" var mitt svar tills för några år sedan. Den senaste tiden har svaret lydit "Jag ska börja blogga".

Så nu sitter jag på nyårsafton och infriar mitt löfte till mig själv från förra året och sätter grunderna för denna blogg.

Vad ska den handla om då? Den ska handla om det jag är intresserad av, nämligen individers utveckling och hur denna påverkar relationer mellan människor.

Vad gör mig till kvalificerad att skriva om dessa ämne? Vad skiljer mig från den 20-årige aspirerande författaren som beskrevs ovan? Förutom att jag levt och upplevt 20+ år till, har jag de senaste femton åren arbetat med att förstå drivkrafter hos och motivera människor. Jag har arbetat som projektledare, chef, rekryteringskonsult och karriärcoach. Den röda tråden har varit att observera, att ställa frågor och jag har sugit åt mig kunskap som en svamp.

Varför ska ni läsa just denna blogg? Vad är USP'en för denna blogg? Mitt svar är "varför inte?". Jag är säker på att det jag kommer att skriva om är tillräckligt intressant för att ge de eventuella läsarna tankeställare. Kommer det vara originellt? Kanske inte. Men ställer vi krav på deckarförfattare, schlagerrävar och filmskapare att vara originella? Eller är det kanske så att upplevelsen uppstår någonstans mellan konstverket och betraktarens ögon? Jag tror det.

Ambitionen är dock inte att förändra världen och att nå berömmelse och beundran. Kan jag inspirera och påverka en enda läsare, betraktar jag det som en framgång. Men kan jag verkligen hänga upp mitt eget liv på att nå resultat som mäts av andra?

Det jag själv kan påverka är att utveckla mina egna idéer, att påminna mig själv om vad jag står för, att utmana mig själv och att ha roligt när jag ser tankarna på pränt.

Hoppas att jag väckt intresse. Nästa inlägg kommer att handla om frihet och ansvar. Till dess: Ha en magisk nyårskväll och en fantastisk start på 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar